Canisius maakt praktisch werk van keuzevak Duurzame Energie

Op zoek naar jong talent dat oplossingen voor duurzame energie kan helpen ontwerpen en installeren
2/10/24
Keuzevakken
Hybride leeromgeving
Marleen Peddemors
Marleen Peddemors
m.peddemors@canisius.nl
Deel dit artikel

In Nederland groeit de behoefte aan jong technisch talent dat alle oplossingen voor duurzame energie kan helpen ontwerpen en daadwerkelijk installeren. Ook in Tubbergen en omgeving is hier veel werk in. Van bouw tot installatietechniek. Reden genoeg voor een van onze scholen - Canisius Tubbergen - om het keuzevak Duurzame Energie te introduceren. Ook hier is de samenwerking gezocht met het lokale bedrijfsleven, dé kracht van STO Almelo e.o.

TDI Techniek in Reutum

Voor het keuzevak Duurzame Energie werkt het Canisius Tubbergen samen met TDI Techniek in Reutem. Een installatiebedrijf actief in o.a. warmtepompen, boilers en zonnepanelen. De leerlingen die dit keuzevak volgen, gaan in totaal 7 keer naar TDI toe.

Veelzijdige kennismaking

Het eerste bezoek stond in het teken van veiligheid. Daarna hebben leerlingen kennis gemaakt met bijvoorbeeld technisch tekenen. Een van de opdrachten was ook het monteren van zonnepanelen. Dat lijkt misschien heel eenvoudig, maar moet aan allerlei regels voldoen. Leerlingen leerden daarover met een speciaal digitaal programma waarin uitgelegd werd hoe de panelen het beste op het dak konden worden geplaatst. Na deze opdracht konden de handen uit de mouwen worden gestoken en werden hun technische tekeningen werkelijkheid. Het was tijd om de zonnepanelen daadwerkelijk te monteren. Uitleg over de omvormer en hoe deze aangesloten moest worden kon daarbij niet ontbreken.

Aan de slag in de praktijk

Naast de opdrachten bij TDI, gaan leerlingen ook op bezoek bij een klant in Tubbergen. Het gemeenschapsgebouw. Hier hebben ze met een infraroodcamera bekeken hoe het gebouw was geïsoleerd en hoe dat eventueel verbeterd kon worden. Daarna hebben leerlingen nog gekeken naar het aansluiten van warmtepompen en zonneboilers.

Afsluiten met een doorkijkje naar de toekomst

Op 25 juni 2024 is het keuzevak Duurzame Energie afgesloten met een theorietoets. Ouders en/of verzorgers sloten later om de middag aan en kregen uitleg over het keuzevak. Daarnaast was er ook een opleider vanuit IW (mbo opleider installatietechniek) aanwezig, die wat heeft verteld over de vervolgopleidingen en -mogelijkheden.

Onderdeel van standaard aanbod

Afgelopen schooljaar is dit keuzevak zo goed bevallen, dat het onderdeel wordt van het standaard aanbod van STO Almelo e.o. Een groep leerlingen vanuit de andere scholen (Alma College, Het Noordik en het Zone.college) krijgen dan ook de kans om Duurzame Energie te ontdekken.

No items found.
Marleen Peddemors
Marleen Peddemors
m.peddemors@canisius.nl
Deel dit artikel