Studiereis München STO Almelo e.o.: goede basis voor waardevolle samenwerkingen

Van 16 t/m 19 juni was er een studiereis van STO Almelo e.o. naar München voor collega’s vanuit middelbare scholen, bedrijfsvakscholen, innovatiehubs en bedrijven uit verschillende gemeentes
2/10/24
Nieuws
Marleen Peddemors
Marleen Peddemors
m.peddemors@canisius.nl
Erik van Bunnik
Erik van Bunnik
e.vanbunnik@almacollege.nl
Deel dit artikel

Van 16 t/m 19 juni was er een studiereis van STO Almelo e.o. naar München voor collega’s van middelbare scholen, bedrijfsvakscholen, innovatiehubs en bedrijven uit verschillende gemeentes. Allemaal aangesloten bij Sterk Techniekonderwijs Almelo e.o. Het doel van de reis was elkaar beter leren kennen, leren van de mooie bedrijven in de technische sector en uiteindelijk een waardevol netwerk creëren.

Zondag 16 juni

De reis begon vroeg in de ochtend, rond 08.00 uur verzamelde de groep zich bij de Heracles spelersbus (dat was voor sommige FC Twente fans wel even lastig). Terwijl de bus soepel door de Duitse landschappen reed, werd er naar de spannende wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen gekeken.

Eenmaal aangekomen in het hotel in München kreeg iedereen een eigen kamer en kon de groep zich na het diner opmaken voor een avond in het Historische Hofbräuhaus. Een avond vol traditionele Duitse muziek en subtiele glazen bier.  

Maandag 17 juni

Maandag zat iedereen netjes om 06.30 uur aan het ontbijt, klaar voor de dag vol bedrijfsbezoeken.  

Het eerste bezoek was aan de Fendt fabriek. In een rondleiding leerde de groep alles over het productieproces van de iconische landbouwmachines. Marleen Peddemors, kartrekker bij STO Almelo e.o. vanuit Canisius Tubbergen: “Iedereen was onder de indruk van het geautomatiseerde proces. In een strakke tijdsplanning rollener per dag 100 tot 130 tractoren uit de fabriek van Fendt.”

"Iedereen was onder de indruk van het geautomatiseerde proces. In een strakke tijdsplanning rollener per dag 100 tot 130 tractoren uit de fabriek van Fendt.”
Na de rondleiding voor de Fendt fabriek

Na de rondleiding en lunch bij Fendt ging de reis door naar Timber Homes. Daar werden de innovatieve houtbouwprojecten grondig bekeken. Na het bezoek was het tijdvoor een diner en was het laatste bezoek van de dag bij een grote klant van het bedrijf Bomech. Rens van Bomech, een van de bedrijven die we voor de reis hebben bezocht, nam ons mee over de boerderij en vertelde de gang van zaken.

De dag werd afgesloten met wat drankjes in het hotel. Juist hier kwamen de beste nieuwe ideeën op tafel waar we nu en volgend schooljaar mee verder kunnen. Anne-Fleur van de Innovatiehub Tubbergen: "Het is echt mooi dat onderwijs en bedrijfs leven op deze manier bij elkaar zijn gebracht. We hebben waardevolle gesprekken en komen dichter tot elkaar."

"Het is echt mooi dat onderwijs en bedrijfs leven op deze manier bij elkaar zijn gebracht. We hebben waardevolle gesprekken en komen dichter tot elkaar."

Dinsdag 18 juni

De laatste dagvan de studiereis begon bij BWM. Het museum met een indrukwekkende collectie aan auto’s en de rijke geschiedenis van het merk waren erg interessant. Vooral deelnemerJan Tijhuis was enthousiast: er moest nog even een foto van hem gemaakt worden ópeen van de motoren.

Na BMW ging de reis door naar de brouwerij van Hofbräuhaus. Hier kreeg de groep meer te weten over het brouwproces en werd er aan het eind van de tour geproost met een kleinglaasje bier.

Dinsdagmiddag was er vrije tijd. Iedereen kon op eigen houtje München verkennen. Aan het einde van de dag was het tijd voor een heerlijke schnitzel tijdens een gezellig afsluitend diner.

Na een nacht (met de aardige hobbels) kwamen we woensdagochtend om 06.30 uur weer terug in Nederland. Moe maar voldaan, vol van alle indrukken van de mooie reis.

Jan Kruse, directeur bij Kruse groep na afloop: “Een zeer geslaagde en goed georganiseerde studiereis waar een goede basis voor een samenwerking in de aankomende jaren is gelegd.” Hopelijk kunnen leerlingen van alle STO-scholen in de toekomst van deze samenwerking profiteren.  

"Een zeer geslaagde en goed georganiseerde studiereis waar een goede basis voor een samenwerking in de aankomende jaren is gelegd."

De deelnemers zien elkaar allemaal weer tijdens een reünie bij Hofman Staalbouw in september. Ook zijn er al verschillende dingen opgepakt die tijdens de studiereis zijn afgesproken. Een mooie reis, met mooie opbrengsten!

Foto's: gemaakt door Peter Weideman. Klik op een van de foto's hieronder om het album te zien.

No items found.
Marleen Peddemors
Marleen Peddemors
m.peddemors@canisius.nl
Erik van Bunnik
Erik van Bunnik
e.vanbunnik@almacollege.nl
Deel dit artikel