Aan welke knoppen draaide Henk en zijn team voor deze editie van Techniek Tastbaar? Henk: “Van vorige edities leer je altijd wat er nog beter kan. We hebben de routing iets praktischer aangepast en de bewegwijzering goed in het oog lopend aan het plafond gehangen. Ook lagen er voor alle bezoekende scholieren bij de ingang plattegronden klaar.” Eveneens hebben Henk en zijn team de instructie naar de deelnemende bedrijven iets aangescherpt. Ook kreeg de catering voor de bedrijven nog meer aandacht zodat het hen aan niets zou ontbreken. Henk: “Het enthousiasme van de deelnemende bedrijven resulteerde in een groot aantal inspirerende en uitdagende activiteiten voor de leerlingen.”
Nog meer Almelose bedrijven
Ook is geprobeerd meer Almelose bedrijven voor Techniek Tastbaar te werven: “Zij hoorden goede verhalen over onze eerdere edities en hen hebben we ook aan boord gekregen. Ook willen we de komende jaren nog meer bedrijven uit de zorg & technologie binnenhalen, passend bij de doelstelling van STO Twente voor de periode 2025 t/m 2028. Gelukkig stonden er op deze editie ook al twee bedrijven uit deze sector waaronder Kersten Hulpmiddelen. We gaan Techniek Tastbaar Almelo, samen met onze partners, gewoon steeds mooier en beter maken!”
Drie deelnemende bedrijven aan het woord…
Voor dit nieuwsartikel vroegen STO Twente drie deelnemende bedrijven naar hun ervaringen.
Van Kersten Hulpmiddelen: veel werk voor technici in zorg en technologie
Arnold Ernst is technisch adviseur bij Van Kersten Hulpmiddelen: “Met ons brede dienstenpakket, onze focus op duurzaamheid en inclusieve bedrijfsvoering zijn we met onze hulpmiddelen een betrouwbare partner voor zowel cliënten als zorginstellingen. We staan graag op Techniek Tastbaar om aan de jeugd te laten zien welke hulpmiddelen er allemaal zijn voor mensen met een beperking en welke techniek en technologie daarbij komt kijken. Ook wij hebben moeite om technici te vinden. Daarom doen we mee met Techniek Tastbaar: bij de nieuwe technici van de toekomst kunnen we hier de belangstelling laten ontluiken. Hier begint het, en daar steken we graag tijd en capaciteit in.” Bij Arnold zelf viel het kwartje voor techniek toen hij een jaar of 16, 17 was: “Toen knapte ik in de schuur al auto’s op.”
Bolletje presenteerde compleet werkende verpakkingslijn
Bjorn Brokelman, maintenance engineer Bolletje in Almelo: “We staan op Techniek Tastbaar omdat we zien dat techniek bij de jeugd niet altijd hoog op hun keuzelijstje staat. De schaarste merken we overal om ons heen. Wij vinden het daarom belangrijk om vmbo-leerlingen met techniek in aanraking te brengen. Het is ook in ons belang, want ook in de toekomst wil Bolletje graag technische mensen uitdagend werk bieden.” Bolletje besloot naar Techniek Tastbaar een concreet werkende verpakkingslijn mee te nemen voor hun mono-beschuit, ofwel één beschuit in één verpakking. Deze beschuiten van Bolletje vinden hun weg naar ziekenhuizen en hotels. Bjorn: “Daarmee laat je de jeugd écht techniek in beweging zien!” De leerlingen kregen ieder een kant-en-klaar verpakte beschuit mee. Wanneer viel bij Bjorn Brokelman eigenlijk het kwartje voor techniek? “Mijn vader zat in de techniek, ik ben ermee opgegroeid. Als klein jochie ging ik met mijn vader weleens mee op karwei naar Duitsland. In mijn kleine overall mocht ik mijn vader zijn gereedschap aanreiken. Tegenwoordig is het ‘prutsen in de schuur’ bij jongeren veelal vervangen door digitale activiteiten. Hopelijk brengen we daar met Techniek Tastbaar weer wat verandering in.”
SPIT: veel werk voor technici mbo-niveau
Het Almelose bedrijf SPIT is een pionier op het gebied van elektrificatie en digitalisering. Jan Kleinjan, lead software engineer bij SPIT, deelt zijn ervaringen: “Ik begeleid ook collega’s in diverse technische functies en denk creatief mee over technische vraagstukken van onze klanten.” Ondanks zijn drukke agenda nam Jan met veel enthousiasme de tijd om SPIT aan de jeugd te presenteren tijdens het evenement Techniek Tastbaar. Waarom? “We doen dit met plezier omdat we veel jongeren nodig hebben die de techniek in willen. Dit begint al op het vmbo, want in de technische functies bij SPIT werken voornamelijk technici op mbo-niveau, en uiteraard ook hbo.” Tijdens Techniek Tastbaar kregen de leerlingen de kans om zelf een werkend model te maken van de eenvoudigste elektromotor, bestaande uit een magneet, een batterij en een stukje koperdraad. Wanneer begon Jan Kleinjan zich voor techniek te interesseren? “Als zoon van een aannemer/bouwvakker adviseerde mijn vader mij om elektrotechniek te studeren. Via die weg ben ik uiteindelijk in deze wereld bij SPIT terechtgekomen.” Evenals voorgaande jaren wordt Techniek Tastbaar uitgebreid geëvalueerd onder leerlingen, ouders en docenten. Henk Bos: “Met de uitkomsten gaan we Techniek Tastbaar Almelo, samen met onze partners, gewoon steeds mooier en beter maken!”